Den sportslige planen i Stjernen danner grunnlaget for å utvikle lagspillere som lykkes med ferdigheter, prestasjoner, resultater og personlig utvikling.
Stjernen Ung skal drives som en inkluderende barne- og ungdomsklubb, og tilby elitesatsing fra og med U16-nivå. Klubben skal inspirere til sunn og rettferdig idrett ihht. idrettens regler og med fokus på «fair play».
Stjernen har ambisjon om å tilhøre den øverste delen av elitedivisjonen med flest mulig spillere fra byen/klubben vår. Vi skal spille en underholdende, fartsfylt og effektiv ishockey ved å beholde pucken mest mulig i laget, kombinert med gode skøyteferdigheter og smarte taktiske kunnskaper.
Fra U16-nivå skal FSU også ha fokus på individuell spillerutvikling. Stjernen Ung og Stjernen Elite skal samarbeide på en slik måte at klubbens A-lag også kan bli en prestasjonsbasert utviklingsarena for potensielle A-lagsspillere i klubben.
Klubbenes sportssjefer skal regelmessig kvalitetssikre og videreutvikle klubbenes trenings-opplegg/rutiner. Den sportslige aktiviteten skal samsvare med både det norske og det svenske hockeyforbunds utviklingsmal for unge spillere og trenere. Klubbene skal også dra nytte av all den forskning og kompetanse som omhandler ishockey i alle tilgjengelige fora.
For å lykkes med vår sportsplan må alle lagenes støtteapparat og trenere stå samlet om og forplikte seg til en felles strategi for å nå disse delmålene:
1. Skape et godt treningsmiljø med glede, innsats, vilje – og lage en utviklende og inspirerende treningshverdag.
I Stjernen skal alle få mulighet til å prestere på trening og kamp ved å utnytte sitt eget potensial. Treningene skal både inneholde lekbetont konkurranse og tilrettelagt ferdighetsutvikling med individuell oppfølging. Kombinasjonen av humør, god dialog og tydelige regler for oppførsel og disiplin er viktig for det sosiale limet i laget og i klubben.
Stjernen skal tilby høy treningskvalitet. Treningsøktene på is skal tilrettelegges slik at alle har utviklingsmuligheter og opplever mestringsfølelse. For å skape en utviklende og inspirerende treningshverdag skal klubben hele tiden jobbe for å utvikle våre trenere.
I tillegg skal Stjernen utnytte treningsfasilitetene maksimalt. Det skal benyttes treningsmetoder og øvelser fra klubbens «øvelsesbank» som er tilrettelagt både spillernes alder og ferdighetsnivå. Det bør planlegges bruk av stasjonstreninger som kan tilpasses respektive «femmere» i løpet av hver treningsøkt.
Treningsøktene på is bør gjennomføres ved dynamisk inndeling etter ferdigheter slik at flest mulig spillere samarbeider og konkurrerer på like vilkår. Trenerne skal hele tiden søke gode øvelser som er tilpasset ferdighetsnivået til spillerne.
Spillerne tilbringer mye tid på is med harde og intensive økter. Det er derfor viktig at barmarkstreningen på vår/sommer er lystbetont og inneholder lek, allsidighet og alternative treningsformer.
2. Skape grunnleggende positive holdninger, god disiplin og høy arbeidsmoral.
Stjernen skal bære preg av at klubben ble startet av en kameratgjeng. Verdier som lojalitet, respekt, disiplin og inkludering er grunnleggende for vårt arbeid. Alle i klubben skal hjelpe hverandre til å bli gode lagspillere, og fellesskapet skal bidra til at vi tilegner oss gode treningsvaner.
Spillerne skal fra ung alder lære at man i et lag har en forpliktelse for fellesskapet. Det skal skapes en tydelig forståelse for at den fremgang og utvikling man oppnår både som lag og individuelt er et direkte resultat av den innsatsen man har lagt ned. Stjernen og klubbens trenere skal bygge en god treningskultur og sterk treningsmoral blant spillerne i alle våre lag, som skal bidra til at våre spillere kan tilegne seg holdninger de kan ha nytte av hele livet, også utenfor idrettsarenaen. Spillerne skal oppmuntres til egentrening og ekstra innsats for å utvikle og utnytte sitt eget potensiale.
I Stjernen vil vi at spillerne selv skal være med å forme klubben. Derfor blir spillerne involvert i å lage sine egne garderoberegler på hvert lag. Spillerne har gjennom spillerutvalget, laget et sett med grunnregler som gjelder for alle lag i Stjernen.
Foreldrene/foresatte er en viktig ressurs i Stjernen, og mest av alt for spillerne. Foreldrene skal være oppmuntrende og støtte spillerne med å skape gode vaner, slik at utøverne tilegner seg gode rutiner med variert kosthold, gode søvnrutiner og ønske/vilje til egentrening. De voksne skal være tilstede som gode rollemodeller for barna og motivere dem ved å være positive, rose god innsats, og å være hyggelige mot hverandre.
Foreldrene har ikke adgang til garderobene. De skal ha respekt for de valgene treneren og laglederen gjør. Dersom voksne har innspill og/eller innsigelser til lagledelsen, skal dette tas med lagleder. Laglederne skal følge klubbens rutiner ved den videre dialogen med hensyn til om trener og/eller styret eventuelt skal involveres.
3. Bygge gode basisferdigheter.
Basisferdigheter står naturlig nok øverst på prioriteringslista også for en ishockeyklubb. Det at man tidlig tilegner seg riktig skøyteteknikk og etter hvert tilhørende riktig kølleteknikk er helt avgjørende for at man skal kunne levere gode prestasjoner på ishockeybanen. Klubbenes sportsutvalg og sportssjefer har her en sentral rolle ved at de regelmessig skal kvalitetssikre og videreutvikle klubbens trenings-opplegg/rutiner.
Basis skøyteferdigheter uten puck skal være hovedfokus fra og med hockeyskolen og til og med U11-nivå. I disse første årene skal treningene baseres på grunnstilling forover, grunnstilling bakover og skøyteskjærets ytterside/innside. Øvelsen skal bli kjente og innarbeidede slik at det ikke blir brukt dyrbar istid på innlæring av nye øvelser mer enn nødvendig. Barn liker øvelser de kjenner fra før og som de etter hvert opplever bedre og bedre mestring ved. Treningene skal også ha konkurranseinnslag som for eksempel stafetter uten puck. Som avveksling til basis skøytetrening skal det benyttes smålagsspill, og det kan spilles med flere pucker samtidig for de helt minste.
I Stjernen er det en stor utfordring med isfordelingen på grunn av begrenset tilgang til istid. Klubben vil derfor oppfordre alle våre lag og spillere til å trene puck- og kølleteknikk utenfor isøktene. Klubben skal ha fokus på å tilrettelegge for alternative steder i tilknytning til hallområdet der det kan trenes skudd-/kølleteknikk med både puck og trekuler.
Her finner dere NIHFs plan for alderstilpasset trening.
4. Målrettet treningsplan for hvert årskull med treningsmetoder ihht. RT.
Hele filosofien i RT er å skape en optimal sportslig aktivitet for klubbens spillere. Hovedtrenerne på hvert årskull/lag skal utarbeide årsplaner i samarbeid med sportssjef/sportslig ansvarlig. Disse treningsplanene skal tilpasses lagets spillere og evalueres underveis i sesongen.
Klubbens sportsjef/sportslig ansvarlig skal legge opp til månedlige trenermøter der treningsplanene for hvert lag/årskull alltid er på agendaen. I trenermøtene skal trenerne diskutere ferdighetsutviklingen i lagene, kampsituasjoner og planlegge øvelser/vurdering av testresultater/evaluering og videreutvikling av treningsplanen osv.
Styret i Stjernen Ung skal tilstrebe det å ha en godt kvalifisert sportsjef som har det overordnede sportslige ansvaret for klubbens aldersbestemte lag. Han/hun skal sørge for at de overordnede sportslige føringene i RT gjelder for alle trenere og alle lag. Stjernen Ungs sportssjef skal tilbringe mye tid på is med lagene, trenerne og spillerne. En god sportssjef skal ha tilstedeværelse, kjennskap til gode øvelser, gi tydelige tilbakemeldinger og inneha god kommunikasjonsevne.
Sportssjef skal sørge for at helårsplanene for klubben i de ulike faser av sesongen samsvarer med overordnede planer. Sportssjef skal sammen med trenerne planlegge sesongen slik at årsplanene for hvert trinn legger føringene for treningsperioder, -uker og -økter.
Sportssjef skal følge utviklingen til de ulike lagene, men også i noen grad enkeltspillerne. Vedkommende skal i dialog med trenerne legge opp til tematreninger og foreslå endringer i treningsplanene dersom enkelte lag ikke klarer sine sportslige målsetninger.
Sportssjef skal før hver sesong lage en møteplan og legge opp til regelmessige møter med trenerne i klubben.
5. Trenerutvikling med utdanningsplan for hver trener.
I Stjernen er det et mål og et krav at alle trenerne skal videreutvikle seg og tilegne seg ny kunnskap. Klubben skal legge til rette for deltakelse på alle relevante kurs som arrangeres av NIHF(forbundet) og ØIHK(kretsen).
Stjernen skal utvikle flere og bedre trenere fra egne rekker, og den dagen vi flytter inn i Arena Fredrikstad skal vi ha 50 prosent flere trenere i stallen enn i 2017. Det er et mål å rekruttere unge trenere som vurderer å slutte som aktive spillere.
Sportssjef/sportslig ansvarlig skal i samarbeid med utdanningskomiteen, utarbeide en utviklingsplan for hver trener. Denne skal oppdateres hver sesong.
I god tid før sesongoppstart skal sportssjef/sportslig ansvarlig ha en individuell samtale med hver trener der de sammen kartlegger hvilke områder treneren kan og må utvikle seg. Sammen lager de en konkret plan for hvordan dette skal gjennomføres.
Faglig utvikling inkluderer kurs, studieturer og gjestetrening, i tillegg til hyppige evalueringssamtaler mellom sportssjef/sportslig ansvarlig og den enkelte trener.
Sportssjef/sportslig ansvarlig skal i løpet av et år ha minst to oppfølgingssamtaler med hver trener. Disse skal følge en fast mal som utarbeides av sportssjef/utdanningskomiteen. Fra disse møtene skal det føres referat.
Trenernes individuelle spillersamtaler (jmf. pkt. 7) skal minimum gjennomføres to ganger i løpet av hver sesong. I disse samtalene skal det blant annet kartlegges planer mht. eventuell kursing for framtidige roller som trener, dommer eller annen rolle i støtteapparatet. Fra disse møtene skal det føres referat, og dersom det er spillere som viser interesse for en rolle i klubben skal dette formidles til sportssjef/utdanningskomiteen.
Her finner du NIHFs krav til trenerutdanning.
6. Felles spillermøter med teori, taktikk- og spillesystemundervisning.
Hvert lag fra U11-nivå skal planlegge og gjennomføre spillermøter med fokus på grunnleggende tekniske og taktiske kampsituasjoner. Spillerne skal også få opplæring i grunnleggende tematikk, spillesystemer og generell ishockeyforståelse. Sportssjef/sportslig ansvarlig må/skal bidra på disse møtene dersom lagets trener ikke har egen spillererfaring fra elitenivå.
Klubben har tilgjengelig utstyr for videoanalyse som kan/bør benyttes for å belyse de grunnleggende fasene av spillet og til å forklare bevegelsesmønster i ulike kampsituasjoner. Klubben anbefaler minimum et spillermøte pr. måned i løpet av istreningssesongen.
7. Personlige utviklingssamtaler med hver spiller minst to ganger per sesong.
Stjernen er en klubb som trener lagferdigheter under gruppetreninger, men som også legger stor vekt på å motivere og utvikle den enkelte spiller gjennom systematisk oppfølging på og utenfor isen. Dette arbeidet skal gå som en rød tråd ved alle årstrinn og kjennetegne det arbeidet vi gjør i Stjernen.
Trenerne i Stjernen skal ha minst to individuelle samtaler med spillerne på respektive lag i løpet av sesongen fra og med U10. Sportssjef/sportslig ansvarlig og SU utarbeider mal for disse samtalene.
Samtalene og oppfølgingen har som gradvis mål å bevisstgjøre den enkelte spilleren på egne sterke og svake sider som spiller, og å motivere spilleren til innsikt og egeninnsats/egentrening for å bli en mer komplett spiller. Samtalen skal ta utgangspunkt i hva spillerne selv kan og bør gjøre for å bli bedre. Trener avgjør om foreldre/foresatte bør være med på samtalen.
I samtalene med de eldre spillerne skal det også kartlegges planer mht. eventuell kursing til trener, dommer eller annen rolle i støtteapparatet. Fra disse møtene skal det føres referat.
Samtalene med spillere fra U12 skal inneholde følgende punkter:
8. Fys-trening med felles og personlig tilrettelagt program.
Gode fysiske grunnferdigheter er en forutsetning for å bli en god ishockeyspiller og for å oppleve mestring. God fysikk er også en fordel med tanke på treningsbelastningen og for å unngå skader. Stjernen skal være en klubb med fysisk robuste spillere. Vi skal være godt trent og score godt på nasjonale tester når disse introduseres fra U14-nivå.
Våre fysiske grunnegenskaper handler om:
Fystreninger før/etter istreninger skal introduseres på U9 og være fast innslag fra U10. Deretter skal mengden økes for hvert årstrinn. Det er viktig at fystreningene er preget av lek og motiverende konkurranser de første årene. Sportsjef/sportslig ansvarlig skal sørge for planlegging og tilrettelegging av fysøktene/treningsprogrammet og trenerne skal sørge for gjennomføringen under sesongen.
I Stjernen skal balanse, bevegelighet, koordinasjon og selve treningsteknikken vektlegges i fys-øktene de første årene frem til U13. Deretter vil styrke og utholdenhet få en stadig viktigere plass i treningen. Klubben skal også tilrettelegge for felles fysøkter på tvers av lagene under is-sesongen.
I perioden april-august skal alle lag/trenere opp til U13 gi spillerne regelmessig fys-trening i samråd med sportsjef/sportslig ansvarlig. For de eldre spillerne skal klubben tilby regelmessig fystrening veiledet av kyndige fagpersoner.
Klubben skal også tilrettelegge for felles bryte- og fystreninger på tvers av lagene gjennom sommerperioden. Disse treningene kan inneholde løp, spill og konkurranser, som også kan bidra til å styrke vennskap på tvers av lagene.
9. Systematisk skudd- og kølleteknikktrening på tilrettelagt anlegg/sted.
I klubbens spillefilosofi fremgår det blant annet at vi skal være gode på å beholde pucken mest mulig i laget. Det er også uttalt at vi skal ha fokus på puckkontroll og vi skal være generelt gode til å spille konstruktiv ishockey ved alltid å ha en tanke bak det vi gjør med pucken. Klubben skal derfor ha fokus på å tilrettelegge for alternative steder i tilknytning til hallområdet der det kan trenes skudd-/kølleteknikk med både puck og
trekuler. Skudd-/kølleteknikk skal også være en del av fys-treningen før/etter isøktene, og alle spillerne skal oppfordres til egentrening med kølle/puck/trekule.
10. Tester.
Vi skal unngå synsing, men fokusere på at kunnskap og fakta skal ligge til grunn for de treningsvalgene vi gjør i Stjernen. Derfor er det viktig å kartlegge om treningene og kampene har den effekten vi legger opp til. Dette får vi svar på gjennom testing.
I Stjernen skal vi teste skøyteferdigheter fra U9, og grunnleggende fysiske ferdigheter
fra U12.
Sportsutvalget og/eller sportssjef utarbeider et testbatteri(et utvalg øvelser) som er standardisert og som også bygger på Norges Ishockeyforbunds fellestester. Våre testøvelser skal være tilpasset alder og testene skal være gjentakende hvert år.
Testbatteriet skal være tilgjengelig på klubbens nettsider til enhver tid. Klubben skal rapportere gjennomsnittsresultater for hvert årstrinn, og spillerne/foreldrene skal få innsikt i de individuelle testresultater. Når treneren skal ha individuelle spillersamtaler, er det naturlig å diskutere testresultatene for å bygge opp egentreningsprogrammene basert på disse.
11. Kamper.
Hovedtrener/coach er ansvarlig for laguttak og er kampleder for respektive lag. Kampleders hovedoppgave er å bidra til at alle spillerne presterer sitt beste og at alle føler seg inkludert i laget. Hovedtrener/coach velger de i støtteapparatet som skal være tilstede i spillerboksene og han/hun er ansvarlig for at kommunikasjonen før, under og etter kampene foregår på en entusiastisk, positiv og kontrollert måte. Det skal rulleres på flest mulig spillere og NIHFs kampregler og Fair play skal etterleves.
12. Aktiv i flere idretter.
Det skal legges til rette for at spillere kan drive med flere idretter samtidig, slik at spillere ikke må velge «sin idrett for tidlig». Ishockey er en teknisk krevende idrett, men så langt det er mulig skal man kunne være aktiv i flere idretter samtidig uten at mulighetene i Stjernen reduseres.
13. WANG Toppidrett Fredrikstad.
Det er styrene i Stjernen Ung og Stjernen Elite som i samarbeid og ihht. avtalt plan skal føre dialogen med WANG Toppidrett. Målet skal være å tilby best mulige rammebetingelser og å sørge for at aktiviteten gir optimal utvikling for elevene/spillerne i satsningen mot et toppidrettsnivå. I konkurransen med de andre ishockeygymnasene er det viktig at vårt tilbud er mest mulig konkurransedyktig.
14. Rekruttering.
– «Jeg vil fremheve ishockeysporten som spesielt velegnet trening for barn og ungdom. Ved å spille ishockey får man først og fremst trent koordinasjon og balanse, men også fysisk styrke i rygg, buk, armer og ben. Som lagspill krever ishockey også sosial intelligens og samarbeidsevner».
Uttalelsen over kommer fra idrettskirurg og professor Dr. Paul Lereim, og den kan inspirere klubben til rekrutteringsarbeidet vårt.
Mange foreldre og barn starter så tidlig som barnehagealder med å orientere seg om hvilke aktivitetstilbud som kan være aktuelle for seg og sine.
Ishockeyskolen er Stjernens viktigste rekrutteringskanal, der nybegynnere skal få en enkel introduksjon av ishockey og bruk av skøyter/kølle/puck. Derfor er det viktig at også Stjernen viser frem ishockeysporten for den yngste målgruppen, nemlig barnehage- og skolebarna.
Stjernen Ung skal drive aktivt rekrutteringsarbeid ved å:
-Forsøke å ha et godt tilbud på dagtid for SFO og barnehager i samarbeid med Fr.stad kommune.
-Ha et solid tilbud ved Ishockeyskolen og tilby gratis utlån av utstyr.
-Skape en direktedialog med foreldrene og informere om overgangen fra ishockeyskolen
til U7/U8-lagene.
-Lage informasjonsmateriell om Ishockeyskolen og ishockeysporten.
Mer om Ishockeyskolen:
Det meste av aktiviteten skal være lekbetont og bør være tilpasset målgruppen, som er barn i alderen 5 til 9 år. Barn som ennå ikke har fylt 5 år ved hockeyskolens start, kan vise seg å være for unge til å delta. Stjernen ønsker at Ishockeyskolen skal forbindes med mest mulig glede for deltakerne helt fra starten av. Dersom det blir for vanskelig å mestre skøyter og glatt is, kan resultatet bli at de «aldri vil tilbake igjen».
Ishockeyskolen skal ha fokus på å gi barna en introduksjon i grunnleggende skøyteferdigheter. Det skal være forutsigbare faste øvelser som skaper mestring og glede hos barna. Banen skal deles inn i flere soner med lekbetonte treningsaktiviteter der barna fordeles i respektive sone med hensyn på barnas ferdighetsnivå.
Trenerne skal ha fokus på grunnstilling, tyngdeoverføring og fraskyv i de lekbetonte treningsaktivitetene.
Hockeyskoleansvarlig i Stjernen Ung utarbeider en utviklingsplan for Ishockeyskolen der øktene i grove trekk skal være planlagt på forhånd. Dette skal gi forutsigbarhet og danne en plan som trenerne skal forholde seg til.
Det bør/skal inndeles i flere soner på isen, slik at trenerne deler inn barna mht. om de er nybegynnere eller har lite/mye erfaring fra skøytegåing tidligere.
Ishockeyskolen skal arrangeres én gang per uke, fortrinnsvis på lørdag formiddag i perioden oktober til mars. Pågangen av ivrige barn har vært god i mange år. Men, klubben må likevel være målbevisst for å tiltrekke seg nybegynnere og for å rekruttere barna inn i de organiserte lagene. Klubben bør strekke seg mot å ha minimum 150 deltakere på ishockeyskolen for å kunne rekruttere 30-35 spillere til våre lag hvert år.
15. Dommere.
Både Stjernen Ung og Stjernen Elite skal arbeide aktivt med å rekruttere dommere.
Alle skal tilbys/pålegges dommerkurs i 14-16 årsalderen. Alle spillere som slutter skal tilbys og introduseres for mulige dommeroppgaver.
Klubbens dommere skal tilbys egen utstyrsavtale og det skal oppnevnes egen dommeransvarlig som er engasjert av både Ung og Elite.
Det skal arbeides for at trenere, spillere, ledere og foreldre har en god/positiv adferd ovenfor dommerne på alle nivåer. Det er viktig at dommerne også får anledning til å utvikle sine ferdigheter uten negativ påvirkning fra trenere, spillere, ledere og foreldre. Dersom dommerne ikke vises den nødvendige respekten vil rekrutteringen bli vanskelig og det vil ramme ishockeysporten i sin helhet.
Vedtatt på årsmøtet 20. mars 2017. Senere noe revidert ihht. vedtak ved utvidet medlemsmøte i 2017 og 2018.